Usuń konto Facebook i konto ⛔️ Nasze instrukcje

Oto jak łatwo usunąć swoje konto na Facebooku. Facebook jest zdecydowanie najpopularniejszą siecią społecznościową w Internecie. Jednak zwłaszcza młodsi użytkownicy nie mogą już wiele zrobić z firmą założoną przez Marka Zuckerberga i dlatego rozglądają się za odpowiednią alternatywą. F

Jeśli jesteś jedną z tych osób i chciałbyś dowiedzieć się, jak szybko i łatwo usunąć swoje konto na Facebooku, trafiłeś we właściwe miejsce: mamy szczegółowe instrukcje krok po kroku dotyczące usuwania konta, które wkrótce zakończą erę Facebooka.

Usuń konto na Facebooku

Facebook nie jest zbyt zainteresowany tym, by użytkownicy usuwali swoje konta na stałe. Zamiast tego firma oferuje również alternatywną opcję tylko tymczasowej dezaktywacji konta w odpowiednich ustawieniach.

Jeśli wybierzesz tę opcję, cały Twój profil będzie niewidoczny dla wszystkich Twoich znajomych, więc nie będziesz już mógł z nimi wchodzić w interakcje.

Jeśli ktoś zdecyduje się na ponowną aktywację w późniejszym terminie, wszyscy znajomi będą mogli ponownie zobaczyć konto i skontaktować się z użytkownikiem, jak gdyby nigdy nic.
Alternatywnie, konto na Facebooku można również trwale usunąć w ustawieniach: Spowoduje to trwałe usunięcie wszystkich danych i usunięcie powiązanego profilu z Facebooka.

Tutaj również firma pozostawia otwartą lukę: Konto zostanie całkowicie usunięte dopiero po 14 dniach! Facebook ma nadzieję, że użytkownik ponownie zaloguje się do Facebooka w tym okresie i w ten sposób cofnie blokadę.

Blokowanie konta na Facebooku: krok po kroku

Jeśli chcesz tymczasowo dezaktywować swoje konto na Facebooku, wykonaj następujące czynności:k

  1. Odwiedź stronę facebook.com i zaloguj się przy użyciu swoich danych dostępowych.
  2. Kliknij strzałkę w prawym górnym rogu, a następnie "Ustawienia".
  3. Teraz wybierz podkategorię "Ogólne".
  4. Teraz najpierw wybierz "Zarządzaj kontem", a następnie "Edytuj".
  5. Kliknij "Dezaktywuj swoje konto".
  6. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby tymczasowo dezaktywować konto.

Jeśli zamiast tego wolisz całkowicie usunąć konto, wykonaj następujące czynności:

  1. Zaloguj się do facebook.com za pomocą swoich danych dostępowych.
  2. Kliknij małą strzałkę w prawym górnym rogu, a następnie "Ustawienia",
  3. Kliknij "Twoje informacje z Facebooka" w kolumnie po lewej stronie.
  4. Teraz kliknij "Usuń swoje konto i informacje".
  5. Kliknij niebieski przycisk "Usuń konto" na samym dole i postępuj zgodnie z instrukcjami.

Ważna uwaga dotycząca usuwania konta na Facebooku:

Konto na Facebooku nie jest usuwane natychmiast, nawet po wybraniu całkowitego usunięcia, ale może zostać ponownie aktywowane w dowolnym momencie w ciągu następnych 30 dni: Aby to zrobić, użytkownik musi jedynie zalogować się do Facebooka przy użyciu znanych danych logowania, a następnie może anulować usunięcie.

Co stanie się z moimi prywatnymi danymi po usunięciu konta na Facebooku?

Facebook twierdzi, że usunie wszystkie dane ze swoich serwerów w ciągu 90 dni od usunięcia konta. Nie należy jednak na tym polegać, ponieważ w ostatnich latach Facebook zyskał już nieprzyjemną reputację "ośmiornicy danych". Przykładowo, nawet po usunięciu konta, wiadomości z czatu nadal pozostają na serwerach - i nie są to bynajmniej jedyne dane osobowe, z którymi Facebook nie chce się rozstać.
Chociaż politycy od wielu lat zapowiadają, że chcą być bardziej surowi wobec Facebooka pod względem ochrony prywatności, do tej pory tak naprawdę nic się nie wydarzyło.

Informacje o Facebooku

Facebook jest obecnie największą i najpopularniejszą siecią społecznościową, z której korzysta ponad miliard ludzi na całym świecie. Umożliwia użytkownikom udostępnianie zdjęć, filmów i wiadomości o statusie, ale służy również jako wiarygodne źródło informacji, ponieważ prawie wszystkie główne firmy i gwiazdy są tutaj reprezentowane z własnym kontem, którego aktualizacje są wyświetlane bezpośrednio na stronie głównej użytkownika. Za pośrednictwem zintegrowanego komunikatora Facebook Messenger użytkownicy mogą rozmawiać ze znajomymi i innymi użytkownikami lub prowadzić rozmowy wideo; ponadto wszystkie opublikowane treści można polubić i, w razie potrzeby, skomentować za pomocą popularnego kciuka "Lubię to".
W ostatnich latach Facebook trafił na pierwsze strony gazet z serią skandali związanych z danymi, które zmusiły firmę do znacznego podniesienia standardów bezpieczeństwa. Jednak wielu użytkowników nie było zbyt entuzjastycznie nastawionych do tych raczej słabych wysiłków i już odwróciło się od Facebooka.

Podsumowanie usuwania konta na Facebooku

Facebook nie ułatwia swoim użytkownikom trwałego usunięcia własnego konta - zwłaszcza, że można je ponownie aktywować w dowolnym momencie w ciągu 30 dni. Z pomocą naszych szczegółowych instrukcji krok po kroku, powinieneś być w stanie raz na zawsze dać Facebookowi zimne ramię.

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

Jak mogę tymczasowo dezaktywować moje konto na Facebooku?

Aby tymczasowo dezaktywować konto, zaloguj się do Facebooka, kliknij strzałkę w prawym górnym rogu, wybierz "Ustawienia", następnie "Ogólne", "Zarządzaj kontem", "Edytuj" i na koniec kliknij "Dezaktywuj konto". Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zakończyć dezaktywację.

Jak mogę trwale usunąć swoje konto na Facebooku?

Aby trwale usunąć swoje konto, zaloguj się do Facebooka, kliknij strzałkę w prawym górnym rogu, przejdź do "Ustawień", kliknij "Twoje informacje na Facebooku" po lewej stronie, wybierz "Usuń swoje konto i informacje" i kliknij niebieski przycisk "Usuń konto". Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zakończyć proces.

Co stanie się z moimi prywatnymi danymi po usunięciu konta na Facebooku?

Facebook twierdzi, że usuwa wszystkie dane ze swoich serwerów w ciągu 90 dni od usunięcia konta. Jednak niektóre dane osobowe, takie jak wiadomości na czacie, mogą pozostać na serwerach. Ważne jest, aby uważać na informacje udostępniane na Facebooku, ponieważ w przeszłości wielokrotnie dochodziło do naruszeń prywatności.

4.5/5 - (2 głosy)

Zawartość

pl_PLPolish